recept och instruktioner för macarons

Macarons kan verkligen vara kluriga att lyckas med. Ena gången kan resultatet bli perfekt och nästa gång blir det helt misslyckat. Efter att ha testat ett flertal recept har jag kommit fram till att att det här receptet (ursprungligen från den fina bloggen Tartlette)  mest konsistent ger ett bra resultat.

päroncognac macrons

Eftersom receptet använder en italensk maräng är det inte lika känsligt när man ska mixa i hop marängen med mandeln som det kan vara med andra recept. Det är alltså mindre chans att man förstör smeten genom att övermixa. Vid första anblicken kan det verka lite krångligt men när man väl testat det ett par gånger så blir det mycket enklare. Man behöver dessutom inte ta fram äggvitorna flera dar i förväg och man behöver heller inte låta macaronsen “vila” på plåten innan gräddning vilket är vanligt med andra recept.

Uppdatering: Har kommit fram till att macaronsen blir glansigare och finare om de får vila på plåten i ca 30 minuter. Det är dessutom mindre risk att de spricker i ugnen.

En godistermometer behövs dock, så om du inte har en hemma, ut och investera! (det kan funka med en köttermometer också)

Macarons – ca 30 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag

1. Sätt ugnen på 160 grader C.

2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.

gora macarons 1

3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.

4. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.

göra macarons 2

5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.

göra macarons 3

6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.

göra macarons 4

7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.

8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

göra macarons 5

9. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.

göra macarons 6

10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.

göra macarons 7

11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.

göra macarons 8

12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn, mina blir klara på 11 minuter)

13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

14. Fyll med valfri frosting och njut!

(Notering: Macaronsen blir ännu godare efter en dag i kylskåp)

päroncognac macarons
Xanté Päroncognac Macarons – MUMS!

in englishMacarons can be a bit tricky to make. One time you might get a perfect result and the next it’s just a big mess. I have tested quite a few recepies and have found that this recipe from the very good blog Tartlette gives me the most consistent good results for me.

Since this recipe is based on an Italian meringue it’s not as sensitive when you mix the meringue and the almonds together as with other recipes. You have a slimmer chance of ruining the batter by over mixing. The recipe might seem a little bit complicated at first sight compared to other macaron recipes that doesn’t use the Italian meringue but after trying it out a few times it’s really pretty simple. You also don’t have to age the egg whites in advance or let the batter rest before baking.

Update: I have come to the conclusion that the macarons get a nicer glossier surface if they get to “rest” on the baking sheet for about 30 minutes before baking. There is also less of a chance of them cracking.

You do however need a candy thermometer, so if you don’t have one, go out shopping!

Macarons (yields about 30 2 inch macarons)

120g egg whites, divided
35g sugar
150g finely ground almonds
150g powdered sugar
150g sugar for the syrup
50g water for the syrup

1. Set the oven to 160 degrees C (320 degrees F)

2. If you are using whole almonds, blanch and let them dry. Then ground them finely in a mixer.

3. Sift the ground almonds so no big pieces remains, only a fine almond flour. Weigh 150 grams on a kitchen scale.

4. Mix almond flour and sifted powder sugar.

5. Whip 60 grams of egg whites to soft peaks, add 35 grams of sugar while whipping. If you are using a standing mixer you can do this step while making the sugar syrup.

6. Mix sugar and water for the sugar syrup in a small pan. On high heat, boil until temperature reaches 118 C on a candy thermometer (230 F)

7. While whipping the eggwhites on low speed, add the sugar syrup. You have to pour it in kind of quickly so it doesn’t dry up in the pan, there will always be a little bit stuck in the pan anyways.

8. Whip the meringue on medium/high speed until it’s completely cool and the meringue is shiny. It takes about 10-15 minutes.

9. Mix the remaining 60 grams of egg whites with the almond and sugar mixture. Add color if desired.

10. Fold the meringue into the almond mixture and mix carefully with a spatula until ingredients are mixed together. Be careful not to over mix the batter.

11. Fill a piping bag with a round tip and pipe small macarons on a baking sheet lined with parchment paper. Peaks in the batter should disappear after a while. If they don’t, tap the baking sheet to the table a couple of times.

12. Bake for about 10-15 minutes (the baking time varies depending on the oven, my macarons are usually ready after 11 minutes)

13. Pull off the parchment paper from the baking sheet and let the macarons cool. Carefully peel them off the paper.

14. Fill macarons with your choice of filling and enjoy!

Note: They taste even better after sitting a day in the refrigerator.

♥ ♥ ♥

117 thoughts on “
recept och instruktioner för macarons

  1. Jag bara älskar ditt recept på macarons! Har än så länge inte misslyckats när jag använt det, även om jag behöver förstå min ugn lite bättre… Stort tack för att du översatt och delat med dig av receptet!

  2. Har försökt baka macarons hela helgen (då med ett annat recept) men inga har blivit lyckade hoppas nu på bättre lycka…

  3. Följde det här receptet för första gången.
    Har testat baka macarons 5-6 gånger tidigare men aldrig lyckats så bra som jag gjorde nu – MED ENA PLÅTEN!
    Kan det ha att göra med att jag hade non-stick duk till första plåten och vanligt bakplåtspapper till andra? Och likaså att andra plåten fick ju vila lite längre än första?

    Första plåten blev så nära perfektion man kan komma! Foten, släta och fina och helt underbara i konsistensen.
    Började med att sikta mandelmjölet men efter 45 minuter och 25g mandelmjöl senare så gav jag upp och bara vände ner skiten. (ja jag blev lite trött)
    Men till min stora förvåning blev dom inte knottriga, utan helt släta!

    Kommer använda det här receptet framöver då jag ska göra macarons.
    Underbar sida!

  4. Hej!
    Tack för receptet och super med alla bilder! Jag har försökt flera gånger att baka makroner men jag får inte till dem. De spricker och blir toppiga – inte alls släta och fina med en “fot”. Vet inte vad jag gör för fel, tycker att jag följer receptet till punkt och pricka för att det inte ska bli så men tyvärr blir resultatet det samma oavsett hur jag gör… Har du några tips som du vill dela med dig av skulle jag bli super glad och tacksam! Tack på förhand! Kram Moa

  5. Pingback: Vårlunch. |
  6. Var kan jag köpa godistermometer??! Jag har letat som galning här i Jönköping och anställda på bl a Clas Ohlsson kollar på mig som om jag bara hittar påå… Hjäälp!! :(

  7. Pingback: Äntligen. |
  8. Idag gjorde jag dessa, exakt efter ditt (eller tja, Tartlettes) recept. De blev alldeles perfekta. Jag var förberedd på ett misslyckande med min tur, men när jag kollade in dem i ugnen första gången fick jag världens surprise då de var helt PERFEKTA!!!! Endast två sprack lite, lite grann. Smaken var också den underbar, gjorde en egenkomponerad fyllning med blåbär och vit chokladsmak, själva marängen smaksatte jag med vaniljessens.

    Men däremot tänkte jag showa och smita ifrån receptet på en liten del. Genom att lägga i hallonsylt… BIG BIG mistake. Men de blev sega och mumsiga hallonmarängkakor eller nåt sånt, i alla fall 😉

    Kort och gott – toppenrecept, ifall man följer det till punkt och pricka!!

  9. Gud vilket bra recept!

    Har provat mig på många olika varianter på macarons och detta blev nästan perfekt. Det enda felet jag gjorde var att jag kokade sockerlagen till 126c istället för 118c, vilket gjorde att sockerlagen stelnade en aning. Men körde med det ändå och de blev jättebra. Förutom att vissa sprack på toppen, men är ändå supernöjd!
    mvh,
    Cecilia

  10. När marängen och sockerlagen vispas. Ska det bli en kompakt smet eller lätt och luftig? För mig blir den superkompakt och när jag blandar med mandeln blir det hur tjockt som helst :(

  11. Har bakat macarons enda sen jag såg ditt recept, tack för att du gjorde ett så bar recept med bilder och allt. Blev inspererad!

  12. Åh, tack för ett super-recept. Gjorde dessa idag, färgade dem gula och la citronsmörkräm emellan. Jisses vad fina och goda de blev!

  13. Pingback: Sugen? | mamrika
  14. Jättefin blogg. Blir superinspirerad. En fråga, har inte lyckats med att göra maräng med sockerlag, efter att ha läst detta recept så är nog anledningen att jag vispat för hårt.
    En fråga, ska sockerlagen svalna innan man blandar i den i äggvitan, eller funkar det att hälla på direkt från plattan? Snabbat svar skulle uppskattas, tänkte ge mig på dessa ikväll. Första försöket på macarons. Wish me luck.

  15. Jag undrar vad för sorts färg som är bäst att använda, har läst att det inte funkar så bra med vanlig livsmedelsfärg. Har du nått bra tips på frosting?

  16. jättebra recept och bra med bilderna! våra spricker dock, men jag tycker att de blir fina ändå! jag har gjort hallon och nutella/kakao- fyllning!
    TACK!

  17. Jag provade göra macaroons idag. Men mina blev helt misslyckade. Det blec ingen sådan kant nere på dem , sedan sprack dem jättemycket och blev ihåliga?? Vad har jag gjort för fel?? Snälla svara/ Sarah

  18. Äntligen ett recept som fungerar varje gång…superbra! Tack!
    Idag gjorde jag dessa för 4e gången, fast denna gång bytte jag ut mandeln mot pistagenötter…blev mycket mumsigt =)

  19. Hejhej! Vad kostigt, jag fick exakt dubbelt så många alltså 120 st enkla kakor :O Annars ett jättebra recept och mina sprack inte ( Det första gången ). Tack för en jättebra blogg :)

  20. Hej! Fråga som ovan vilken storlek på tyllen? Har du några ex på fyllning till dessa- Du skrev lemoncurd? Går det bra med vanlig köpt? Tack för en toppen sida!

  21. Sitter här och funderar hur fan man ska klara av dethär utan en köksvåg…. :S måtten i dl? Annars är dina underbart fina! Tänkte försöka mig på dethär imorgon (: Kram (:

  22. okej en sak förstår jag inte, väldigt tacksam för svar! :)
    på bilderna till macaronerna är det tre grejer i. först är det marängerna sen är det något annat och sen är det typ smörkrämen… förstår du vad jag menar? men i receptet finns det ju bara två saker man ska göra, marängerna och en kräm till. eller ska man göra två olika krämer i ?

  23. Vad säger man.. Mina blev en ren katastrof! Platta, torra saker, som inte hade “fötter” och som blev.. Inte så goda som de jag annars gör. Jag får hålla mig til recept utan sockerlag i fortsättningen. Har du några tips på vad jag lkan ha gjort förm fel?

  24. Galet fina dom blev!
    Kanske ska försöka göra sånna här någon dag ^^
    Fyller ju år på tisdag, men det känns som att jag har för lite tid ;_;

  25. Tack allihopa för era fina kommentarer. :) Och ursäkta de sena svaren på era frågor!

    Svar till Mikaela: Jag brukar främst smaksätta fyllningen, kakan tar smak av fyllningen när den får stå i kylen. Men man kan självklart smaksätta kakan om man vill.

    Svar till Cicci: Ugnstemperaturen brukar vara en orsak till att macarons spricker, använd en ugnstermometer så du vet att du får rätt temperatur, om du använder varmluft måste du dra ner temperaturen.

    Svar till Cissi nr 2: En godistermometer kan man köpa på kakburken.se, där köpte jag min.

    Svar till Chatrin: De ska vila 30 minuter på plåten innan gräddning.

    Svar till Hanna: Det funkar alldeles utmärkt att använda pastafärger, däremot har jag haft dåliga resultat med vanlig livsmedelsfärg.

    Svar till Caroline G: Det går jättebra att frysa i dem med fyllning och allt. Jag har själv aldrig testat att spritsa dem som hjärtan men har sett att andra gör det.

  26. Hej!

    Vilka fantastiskt fina macaroons! =)

    Ser att en namne till mig frågat om macaroons går att frysa, nu kommer en följdfråga. =) Ska man frysa in dem innan man monterar dem med kräm mellan eller kan man även frysa in dem efter?? Har nämligen en fundering på att göra macaroons som favors till gästerna när jag gifter mig i juni och funderar på att spritsa de som hjärtan. Tror du att det skulle gå??

    Tack på förhand!

    / Caroline

  27. Efter att ha sabbat kanske 5 satser testade jag detta receptet som var annorlunda med sockerlagen och det, och FYYYY så bra de blev! Hade jordgubbssmörkräm och det blev mums! tyckte dock jag hade tillräckligt med färg på smeten men när de kom ut vart de ofärgade, men fina endå :) Kolla bloggen får du se :) Kram

  28. Superfina, och bilderna gör det jättelätt att förstå! 😀
    Har en liten fråga. När jag kollade på Bakerellas macarons så stod det att man skulle ha pulverfärg, men går det bra med vanlig geléfärg? Jag skulle vilja testa göra macarons och det blir ju så fint med färgglada, men jag vill inte köpa pulverfärger än ifall jag inte tycker om dom.. 😛

  29. Hej Åsa!!

    Nu har jag varit här inne på din sida och kikat hur många gånger som helst sen jag hittade den i förrgår. Får helt enkelt inte nog av alla vackra bilder och blir så himla inspirerad till att försöka mig på fina cupcakes och macarons själv. Du är så himla duktig!! Har du något förslag på vart man får tag i en godistermometer? Jag har nämligen googlat det men får ingen bra träff. Ser väldigt mycket fram emot din webshop. :) Inte långt kvar nu hoppas jag? Kommer beställa massor, hihi.

    Ha det så jättebra och Lycka till med allt!! Kram Cissi

  30. Ännu en som hittat macarons recept, jag gjorde dom för några dagar sen och dom blev utsökta, kanske flöt dom ut lite men då blev dom ju större mums!!! ska föesöka att göra dom mindre imorgon. Anyway, tack föe receptet.

  31. Så fina så man dör:) Mina spricker på ytan, vad kan det bero på? Några blev superfina…Stort tack för receptet, jag kommer försöka igen:)

  32. Jag vågade! Och de blev underbara, i färgen petal rose, från kakburken.se. Jätteroligt att få ta del av din värld.

  33. Svar till Petra: Smeten ska inte vara för rinnig, små toppar ska bildas när man spritsar som sedan efter ett tag ska flyta ut… om den bara rinner genom spritsen är den för lös. Du kanske mixade den för hårt? Det är mycket som kan gå fel när man gör macarons, var noga med vikten på alla ingredienser.

  34. Hej igen! JAg har just gjort macaronerna och jag är inte säker på om de blev som de skulle. Smeten var väldigt lös och rinnig, skulle den vara så? Det var svårt att få ut den som jag ville ur spritsen, för den var så lös att den i princip rann ut. Vad kan jag ha gjort för fel? Tack för hjälpen!

  35. Svar till Sara: Åh så kul att höra!

    Svar till Petra: Jag brukar endast smaksätta frostingen, när man sen låter macaronsen stå och vila i kylen så tar de åt sig av frostingsmaken så man behöver inte smaksätta nåt i själva smeten om man inte vill.

  36. Hej!
    Om jag vill tillsätta smak i macronerna, vad och när gör jag det? Exempelvis om jag vill att de ska smaka jordgubb, hur gör jag då?
    Tack för en fantastisk och inspirerande blogg!

  37. Vilka snygga och perfekta macarons du har skapat! Önskar att det gick att provsmaka genonm datorn…
    Funkar det att frysa macarons?

  38. Det där lät lite för komplicerat för mig men jag kan tänka mig att dom blev jättegoda :-)
    Tyvärr så är mina bakkunskaper lite begränsade hihi

    Ha en trevlig kväll

  39. Vad fina dom är, helt perfekta! Jag har under senaste månaden prövat ett antal olika recept men inget har hittils varit perfekt, jag tror det här receptet skall prövas till näst :) Tack för det!

  40. Alltså jag är så impad av dina macaroner, så släta och jämna och dessutom ser dom så himla goda ut. Måste nog testa att göra dessa godingar nån dag!

  41. haha, ja men eftersom jag inte får äta fisk alls längre då jimmy inte gillar det så måste jag ju åtminstone få plåga honom med lite andra saker som han inte tycker om. jag har en teori om att man bara måste vänja sig vid smakerna så lär man sig att tycka om det så det är den metoden jag tillämpar på honom 😉

    jag har alltid varit lite tveksam till att göra macarons men nu när man får en sån här fin instruktion så kanske jag vågar testa ändå… måste bara köpa en köksvåg först, och jag vill ha en sån där riktigt gammeldags fin sak!

    hoppas du haft en bra helg!

  42. så gott det ser ut! fast jag skulle nog inte klara av att göra det, haha. :) allt blir fel när jag försöker baka eller tillaga ngt. (;

  43. Macarons var det ett bra tag sen jag gjorde, ska testa detta receptet så snart som jag har tid! De är ju så himla goda!

    Spindel cupcaksen var mycket uppskattade! Jätte goda och lätta att göra! :)

  44. Men oh vad bra :)
    Ja nu har jag helg, äntligen, lesssssssssss! Massor av dumma läxor och prov till nästa vecka, tusan..
    Jo jag var o kolla med en o fick se ett papper där de bekräftat att jag får vara hos dej, trots att han sa den nya lärarn att han ju just inte fått det brekräftat av dej jaasi! Men jag ska prata med dem igen för jag skulle vilja vara första 5 v på traditionellt konditori och bageri så jag gör bort en massa kursmoment och sen skulle jag isåfall vilja vara hos dej resten av tiden om det går?! :)
    hoppas bröllopsbakning går super :) kram!

  45. jätte fina dom blev, de är jätte kul att göra massa sådana i olika färger!
    Jodu jag är en halvfattig student i en liten studentlägenhet så de blir inga storbak nuförtiden, har varit lite dålig uppdatering men lite enkla saker kommer dyka upp (:

  46. Åhh vilket toppen-recept! Steg för steg är nog precis vad jag behöver om jag ska våga mig på dessa! Men om dom inte blir såhär snygga så kommer jag bli jättemissnöjd… 😉 Jag såg nåt matprogram på BBC när dom gjorde såna här, då lät dom de ligga på plåten en stund innan gräddning så ytan torkade, då blev ytan jämnare och finare sa dom! Har ud nån kommentar till detta? Ligger de nåt i de? Om jag ändå skulle taå prova då kanske…

  47. Tusen tack för receptet, prövade ju att göra macarons förra helgen, men de blev
    inte så vackra som dina(väääldigt goda dock…)
    Nu ska jag skriva ner ditt recept och prova det någon gång, och jag håller med
    dig, italiensk maräng är inte så svårt när man gjort det några gånger!

  48. Stort tack för att du orkat skriva in ett recept du tyckt varit bra med instruktioner till! Det här måste nog prövas i något skede, hoppas på ens en bråkdel lika fina som dina :-)

  49. Vilken jättebra steg för steg-guide! Jag har velat prova att göra macarons jättelänge, men dragit mig lite för det för att det verkar svårt, men med de här bilderna ser man ju precis hur det ska se ut. Jag får sätta igång och baka, helt enkelt! :-)

  50. Tack för dina inspirerande och fina tips!
    Nu är jag om möjligt ännu mer sugen på att testa på att göra både cupcakes-dekorationer och macarons!

    Jag hittade hit genom “Dear Martha-bloggen” och är nu alldeles salig över att någon fantastisk själ kan dela med sig av sådana här fabulösa, makalöst vackra skapelser! Vilka konstverk du skapar. Och det är inte en dag för tidigt att Sthlm (Sverige?!!) får sin alldeles första cupcakes shop! Det är heelt rätt i tiden och de som inte fattar det måste vara galna!
    Stort lycka till med ditt företag och skapande!

  51. Vilken perfekt beskrivning. Har inte vågat mig på sådana tidigare, trott att de var mer komplicerade att göra. Men med denna manual så bör det ju gå :)
    Tack för alla fina tips!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.