chokladtestet – valrhona vs änglamark

STOCKHOLM


chokladtestet – valrhona vs änglamark

Ibland så har jag undrat exakt hur stor skillnad det är på att använda riktigt exklusiv kakao jämfört med den vanliga kakaon man kan köpa i mataffären. Jag har alltid tagit det säkra före det osäkra och gått på den lite finare kakaon men igår kväll bestämde jag mig för att göra ett litet experiment.

Jag köpte Änglamarks ekologiska kakao från Coop för ca 20kr och Valrhonas kakao från NK för 120kr. Båda förpackningarna var lika stora (250g). Ja, redan där kan man ju konstatera att det är stoooor skillnad på priset. Så hur blev resultatet? När man tog ut cupcakesen ur ugnen kunde man direkt se att de cupcakes som innehöll Valrhona var mycket mörkare till färgen.

chokladtestValrhona cupcake i blå form och Änglamark cupcake i rosa form

Till frosting gjorde jag en vanilj och whiskey frosting som faktiskt blev riktigt god (jag var förvånad eftersom jag egentligen inte tycker om whiskey). Blommorna gjorde jag i sugarpaste. Det blev rosa rosor, gula blommor och små ljusgröna blad.

chocolate whiskey cupcakesChoklad cupcake med vanilj & whiskey frosting, färdig att ätas!

Sen var det dags att smaka. Testpanelen (jag och min pojkvän, lol) var eniga. Båda sorterna var goda men de cupcakes som innehöll Valrhona var utan tvekan bäst. De hade en mycket rikare, godare chokladsmak och en eftersmak som var helt outstanding. Änglamarkscupcakesen hade en helt annorlunda chokladsmak som var mer dämpad och sötare. Man kunde nästan tro att jag använt ett annat recept för de smakade så olika!

Frågan är bara, är det värt att spendera de extra pengarna? I det här fallet, absolut! Men det vore såklart bra om man kunde hitta ett alternativ som var billigare utan att kompromissa på smaken så mycket. Har ni några tips på bra kakaosorter jag kan testa att jämföra med Valrhonan?

Chokladtestet del 2, coming soon…

Tags: , , , , ,

18 svar

 1. BestRenate skriver:

  I have noticed you don’t monetize your blog, don’t waste your traffic,
  you can earn additional cash every month. You can use
  the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites),
  for more details simply search in gooogle: boorfe’s tips
  monetize your website

 2. EusebiaJuicy skriver:

  I often visit your blog and have noticed that you don’t update it often. More frequent updates will
  give your blog higher rank & authority in google.

  I know that writing articles takes a lot of time, but you can always help yourself with miftolo’s
  tools which will shorten the time of creating an article to a few
  seconds.

 3. Igår var jag i Stockholm och köpte 3 st. Valrhona chocolate. En åt jag i pendeltåget. Den andra delade med min familj, och den tredje tänkte jag använda i mina cupcakes som jag ska baka nu i helgen. Men igår frågade min 9-åring om han kunde ta en choklad. Ja, svarade jag och trodde att han ska ta en Milka som vi har tagit med os från semestern. När jag upptäckte misstaget sa min son bara : du så att man ska alltid välja den godare först.

 4. Josefine skriver:

  Hjälp vad otroligt duktig och talangfull Du är!
  Jag prenumererade på en mattidning för några år sedan, och i ett av de numren hade de gjort ett kakaotest, i det fick Willys egna kakao (kanske inte högsta poäng) men högst av de kakaosorter som var med i testet. Självklart är det inte lika smakrikt som Vahlrona, men det kommer nog på en god andra plats i mitt tycke… 🙂

 5. Petra skriver:

  Det var i Te-affären i Nordstan. Den som ligger vid hotelle Europa o salladsbaren Paprika.
  det verkar som te-affärer har det, för när jag var hemma i småland för nån månad sen och var inne i en annan te-butik hade de Vahlrona i pulver-form! köpte ett paket direkt!! 🙂

 6. Amelia skriver:

  Petra! Vilken te-butik var det? Jag bakade kakor med valrhona choklad och det var de godaste kakor jag har ätit. Mina arbetskamrater tyckte likadant (sa de iallafall) så jag bakade upp hela paketen på 3 veckor! Så gott!!! Jag köpte sista paketet på Ica, nu hittar jag inte någon ny någonstans!!!!!!!!

 7. Petra skriver:

  Hej.
  Hur funkar det om man tar Lindts choklad?
  Dina cupcakes ser verkligen smarriga ut!!

  jag var inne i en te-affär härom dan (här i Göteborg) och där sålde de Valrhona för 59kr/st. 🙂

 8. åsa skriver:

  Svar till Hadil: Jag har använt Wiltons sugarpaste länge och alltid ätit den. Det kan hända att den inte är godkänd i Sverige som livsmedel men jag vet inte varför. Om alla i USA kan äta den utan problem så förstår jag inte varför vi inte skulle kunna göra det här… 🙂

 9. Hadil skriver:

  Hej! Jag bara undrar över en sak, du använder dig utav Wilton sugarpaste… dt står på “kakburken.se” att den INTE ska konsumeras.. jag är helt lost? Jag brukar alltid använda den!? Varför får man inte äta den?

  Mvh Hadil

 10. Elisabet skriver:

  Vilket intressant test! Jag brukar alltid köpa det dyrare eftersom jag blint tror att det är bättre 🙂 nu fick jag det ju även svart på vitt, så jag kan bevisa till min närmaste att det faktiskt har skillnad, lol. Mera sådana här test!

 11. Monica Löfstedt skriver:

  Har inte hittat kung markatta kakao nånstans men den tror jag på 🙂

 12. åsa skriver:

  Då kanske man får testa ICAs kakao nästa gång 🙂

 13. El skriver:

  Jag har sett ett blindtest på kakao, då testade de bland annat valrhona och ica`s egna kakao. ICAs kakao vann hela testet. Värt att prova absolut!

 14. Amani skriver:

  Bra test, jag själv har alltid kört med den billigare varianten, student du vet! Men det vore dock kul att testa lite dyrare choklad någon gång. Rosorna i sugarpaste var helt underbara. Vad duktig du är!

  http://www.chokladfreaks.blogg.se

 15. Brittmari skriver:

  Den kombinationen skulle jag vilja smaka, den ser riktigt god ut.

 16. Millan skriver:

  Vilket bra test! Jag har många gånger undrat om det var så stor skillnad.

 17. Leila bakar... skriver:

  OJ, ja vill man lyxa till det kan det ju då vara värt att köpa den dyrare, om det blev så stor skillnad som du beskriver menar jag. Kul att du gjorde testet. =) Underbart fina cupcakes!

 18. Anthony skriver:

  gud! vilken skilnad utan tvivel!! choklad o whiskey också… yummy kombination.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *