cupcake skola – spritsa frosting

STOCKHOLM


cupcake skola – spritsa frosting

Flera av er läsare har frågat om jag kan visa hur jag spritsar mina cupcakes så jag tänkte försöka visa er detta idag.

De tyllar (spritsar) jag använder är av märket Ateco. Jag köpte dem i USA på Williams Sonoma och jag har tyvärr inte sett något ställe som säljer dem i Sverige men detta startkit från kakburken.se innehåller större tyllar för cupcakes. Det viktiga är att ha tyllar av en större modell.

spritsar till cupcakesMina spritsar från Ateco (bild från Google)

Man behöver även en spritspåse. Det finns flera varianter och storlekar, just nu använder jag dessa engångsspritspåsar som jag köpt på kakburken. Det finns även kopplingar att köpa så att man kan byta tyll utan att tömma påsen men jag har inte hittat någon koppling som passar mina tyllar så jag sätter bara tyllen direkt i påsen.

fylld spritspåse

Jag brukar fylla spritspåsen max till 2/3 med frosting och sedan skaka på påsen så att frostingen åker ner, på detta sätt minskar man risken för luftbubblor. Sedan snurrar jag ihop toppen av påsen så att frostingen packas ihop på insidan.

spritsning av cupcake

Sedan är det bara att spritsa. Jag brukar försöka hålla påsen rakt upp och börja spritsa bak på cupcaken och sedan gå i en cirkulär rörelse innanför kanten på bakformen. Jag brukar spritsa antingen en eller två våningar, om jag gör två så fortsätter jag bara att spritsa en mindre cirkel ovanpå den första utan att lätta på trycket.

spritsning av cupcake

När jag är klar lättar jag på trycket på påsen och drar undan. Sedan är det klart! Man kan behöva lite träning innan man känner att man får till bra teknik, jag tycker fortfarande att det är ganska svårt att få till en snygg spritsning.

chokladcupcakes med vaniljfrostingChokladcupcakes med vaniljfrosting

Hoppas min lilla guide kan komma till hjälp. Som vanligt svarar jag gärna på era frågor!

inenglish

To frost cupcakes I use tips from Ateco that I bought at Williams Sonoma in the U.S. The important thing is to have tips that are large. At kakburken.se they carry a startkit for cupcakes that includes larger sized tips. You also need a piping bag, I use the disposable ones from Wilton. You could also use a coupler to easily change tips, but I haven’t found any that fits my tips so I just stick the tip right in the bag.

I fill my piping bag to about 2/3 and then shake the bag to get the frosting to the bottom, then squeeze the bag tight and start to frost. I hold the bag in a straight angle and frost the cupcake in a circular movement. I usually go around one or two times depending on the look I want to achieve. When you’re done, just stop the pressure on the bag and pull it away.

It can take some practice to get the frosting looking the way you want it, I still think it’s hard.

The picture shows a chocolate cupcake with vanilla frosting and flowers in sugarpaste.

Good luck and feel free to ask me questions!

♥ ♥ ♥

Tags: , , , , , , , , ,

40 svar

 1. Elin skriver:

  Tyllar finns att köpa på verner och verner i sverige!!!!!!

 2. emmy skriver:

  Hej! Jag har beställt hem ateco spritsar från usa och jag tycker dom är ganska små. På bilden ser det jätte stor ut. Men är cupcaken i bakrunden liten så är det samma. Svara gärna:)

 3. gud vilka fina cupcakes du gör ! 🙂

 4. Malin skriver:

  Tusen tack för ditt svar! Jag hade dock ännu mera tur på eBay idag och hittade hela kittet när jag sökte på “Ateco 6-Piece Pastry Tube and Tips Set” och jag tvekade inte en sekund innan jag tryckte på köp nu knappen! Dina muffins är verkligen fantastiska och jag blir så inpirerad, dock har jag långt kvar till jag är lika skicklig som du…

 5. Åsa skriver:

  Svar till Emilia: Det blir bäst med en stor tyll men det är klart att man kan spritsa med en mindre också, man får då spritsa fler varv iställlet. Jag har sett lite större tyllar på Åhlens.
  Svar till Frida: Hur mycket florsocker beror på hur stor sats du gör men du måste ha smör i frostingen för att den ska få tjock konsistens.
  Svar till Alice: Atecos tyllar är större… Har fortfarande inte sett någon som säljer Ateco i Sverige.
  Svar till Gullie & Malin: Ateco 827 är den jag använder hela tiden.

 6. Gullie skriver:

  Hej! Ser jättefina ut dina cup cakes, men jag undrar vad du har för storlek på dina tyllar från Ateco? Det är jättesvårt att köpa om man inte vet storleken. Man blir verkligen inspirerad av att titta in här. mvh Gullie

 7. Malin skriver:

  Superfina muffinsar! Har du tid och lust att skriva ner vilka nummer på tyllar som ingår i paketet, har försökt få tag på liknande på eBay men det verkar som om det inte finns kvar längre… Däremot finns det lösa Ateco-tyllar att köpa.

 8. OOH skriver:

  You’ve made such wonderful cupcakes!!!
  Thank you for the inspiration and tips. Love it!

 9. Alice skriver:

  hej!
  jag köpte hem startpaketet från kakburken men när jag fick hem tyllarna tyckte jag att dom var väldigt små. Är det exakt samma form och storlek på dom tyllarna jämfört med dina från ateco??

 10. Frida skriver:

  Hej! väldigt bra skola! men en sak måste jag ändå fråga: hur mycket florsocker har du i din frosting? när jag gjorde mina cupcakes kunde jag inte spritsa så att det blev som en spiral. frostingen blev liksom bara som ett täcke över muffinsen. kan du jälpa mig med ett tips? ska man ha 5 dl florsocker eller mer??

  Tack för svar!
  // cupcakes älskaren

 11. Emilia skriver:

  Hej!

  Jag har blivit sugen på att börja pröva och dekorera cupcakes, och baka dem till att börja med xD Och tackar för dina instruktioner! 🙂

  Kan man köpa en vanlig spritspåse på t ex Konsum, har för mig de har sådant där.. ??
  Tror visserligen inte vi har någon stor spritsspets.. tyll.. eller vad det hette, vad är det?

  Kan man spritsa på frostingen på ngt annat sätt om inte spritsspetsen är så stor?

 12. Satu skriver:

  Hej, jag undrar bara hur länge tex marängfrosting håller? har du tips att ge?? En jättefin sida och mycket smarrigt!!!

 13. Kajsa skriver:

  Stor tumme upp! Tycker det är stort av dig att dela med dig av din kunskap 🙂 Alla andra bara skryter med bilder på hur fina cupcakes dem kan göra. Men du är verkligen bäst! Tack för all hjälp och tips 😀 GULDMEDALJ..

 14. Gita skriver:

  hej,
  underbart fina bakverk du gör! undrade bara hur då får den glittriga glansen på blommor och tårtor? är det ätbart glitter som du penslar på eller finns de sugarpaste som är glansigt?
  Mvh Gita

 15. Jessica skriver:

  Jag testade att spritsa frosting i morse (http://www.facebook.com/photo.php?pid=4214312&l=087c5219df&id=6562409319, men det blev platt och som korvar. Tror du frostingen var för tjock? Jag gjorde den utifrån något amerikanskt recept med vitchoklad, florsocker, mjölk och smör.

 16. edith skriver:

  hi im wonder if you can give me your yummi recipe for buttercream
  i never make nice buttercreammine look like blast
  hope u can help me my kids will apreciate that
  thanksss

 17. emilia skriver:

  hej åsa jag undrar om det finns några bar affärer i stockholm med tillexempel grejer och dekorationer till cupcakes och tårtor??=)

 18. Emma skriver:

  Hej Åsa!
  Jag undrar om engångspritspåsar eller vanliga spritspåsar är bäst? Vad är det för skillnad?

 19. nokz skriver:

  Hej, jag har suttit och sträckläst din blogg hela dagen nu, hittade den just 😛 och den ä toppenrolig och du skriver och förklarar fantastiskt bra. Jag tycker om att göra muffinsar men mest gjort “vanliga” för jag har inte vetat hur man fixar dekorationerna på ett snyggt sätt, så din blogg är helt underbart bra, din skola om hur man fixar allt (Y) ville bara säga tack 🙂

 20. Eleonor skriver:

  Kan du skriva recepten på dina cupcakes? De ser verkligen goda ut. Jag skulle kunna äta upp allihopa! 😀

 21. […] 3. Tyllar och spritspåsar – Dessa används för att spritsa frosting på cupcakesen. Till cupcakes behövs större tyllar än vanligt. Jag använder oftast tyllar från Ateco som jag köpt på Williams Sonoma i USA men på kakburken finns ett baspaket för cupcakes där både tyllar och spritspåsar ingår. (Läs mer om hur man spritsar frosting här.) […]

 22. brittmari skriver:

  Så vacker bakelse! Man skulle nog inte kunna äta upp den, utan önska att man kunde spara den.

 23. åsa skriver:

  när jag skulle översätta detta inlägg så råkade jag radera det 🙁 jag hoppas jag fick tillbaka alla era kommentarer…

 24. erika skriver:

  du är ju bäst på att spritsa alltså!

 25. You bake such LOVELY cupcakes! Little works of art! Can’t help but want to try some of them – yummmyyy!!!!

 26. Anthony skriver:

  Fina bilder!!Nu vet man precis hur att spritsa!! Vilket fint resultat ditt blev också!!! ett perfekt spritsning jobb!!! haaha

 27. Flippi skriver:

  mums…de ser super gott ut =)

 28. SVAR: Tusen tack söta du! <3

 29. Ctina skriver:

  tack så jätte mycket! 😀 blir sjukt glad!

 30. Åh, vilken fantastisk blogg! Och så himla trevligt med en cupcake skola! Måste testas.

 31. Jessica skriver:

  Har länge funderat på det startpaketet, så jag får nog helt enkelt göra slag i saken och beställa hem lite grejer från kakburken.

 32. Marie skriver:

  Det är hiskeligt svårt det där, att leva nu alltså. Men man måste försöka.

  Dina cupcakes är alldeles förträffligt fina, jag måste bara säga det igen.

 33. Amani skriver:

  Åh vilken bra guide, nu kommer bara problemet med att hitta den perfekta spritsen också. Som student är det ju inget man prioriterar precis, men jag ska nog kunna fixa en på ett eller annat sätt!

 34. Ingelöf skriver:

  Vilka underbara cupcakes du gör, jag kommer garanterat att kika in igen! 🙂

 35. Skogshuset skriver:

  Tack:-) Du kunde ju helt klart ge ut en bok i konsten att göra cupcakes efter denna fina förevisning!

 36. nina skriver:

  bra tips. tack!

 37. Kryddburken skriver:

  Men gud vilka härliga bilder på dina cup cakes alltså! Vilken talang du har! Hoppas du har haft en trevlig och påskig påsk! Må så gott!

 38. Anna skriver:

  sv: vad söt du är ^^ <3 hihi

  Åh vad gott det ser ut!

 39. Så fint. Borde verkligen skaffa bättre spritar själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *