cupcake skola – grundläggande verktyg för cupcakes

STOCKHOLM


cupcake skola – grundläggande verktyg för cupcakes

Jag har fått många frågor av er läsare om vilka grundläggande verktyg man behöver när man ska göra cupcakes. Det finns många alternativ men jag tänkte visa vilka verktyg jag använder och var man kan köpa dem.

1. Muffinsplåt – Ett måste (enligt mig) så att kakan inte flyter ut. Vanliga bakformar är inte speciellt stabila och denna plåt ser till att kakan hålls på plats i formen. En muffinsplåt kan du hitta nästan överallt där baktillbehör säljs.

muffinsplåtMuffinsplåt (bild från google)

2. Bakformar – Dessa finns i många olika färger, mönster och material. Det är vanligast att använda pappersformar till cupcakes men numera kan man även köpa bakformar i silikon. Använder man sådana behövs ingen muffinsplåt. Bakformar kan man också köpa lite överallt, t ex på Åhlens, Lagerhaus, kakburken.se och bakformen.se.

prickiga bakformarMina nya prickiga bakformar från Lagerhaus, söta va?

3. Tyllar och spritspåsar – Dessa används för att spritsa frosting på cupcakesen. Till cupcakes behövs större tyllar än vanligt. Jag använder oftast tyllar från Ateco som jag köpt på Williams Sonoma i USA men på kakburken finns ett baspaket för cupcakes där både tyllar och spritspåsar ingår. (Läs mer om hur man spritsar frosting här.)

spritsar till cupcakesTyllar för cupcakes från Ateco (bild från google)

wilton decorating kitWilton cupcake baspaket – tyllar och spritspåsar (bild från google)

Detta är alltså endast de mest grundläggande verktygen för cupcakes. Jag kommer i senare inlägg att visa mer om vilka verktyg som behövs för sockerblommor i sugarpaste och flowerpaste. Avslutar med en bild på mina äpple och kanelcupcakes som jag bakade här om dagen.

äpple och kanel cupcakes med vaniljfrostingÄpple och kanelcupcakes med vaniljfrosting

inenglishI’ve been getting many questions about what basic tools are needed for cupcake making. There are many alternatives out there but I will show you the tools that I use and where to buy them (in Sweden).

1. Muffin pan – A must have (according to me) to avoid that the baking cups spread open. Standard baking cups are not very stable and a muffin pan makes sure that the cake holds its shape. You can find muffin pans in almost any store that sells baking equipment.

2. Baking cups – These are available in many colors, patterns and materials. The most common baking cups are made in paper but there are also silicon cups available. If you use those you won’t need a muffin pan. Baking cups can also be found in many stores, for example Åhlens, Lagerhaus, kakburken.se and bakformen.se.

3. Tips and piping bags – These are used to frost the cupcakes. Tips of a larger size are usually used for cupcakes. I use tips from Ateco that I bought at Williams Sonoma in the U.S. but a cupcake decorating set with tips and piping bags can be bought at kakburken.se. (Read more on how to frost cupcakes here.)

These are only the most basic tools for cupcakes. I will post more about tools needed for flowers in sugarpaste later. I end this post with a picture of my apple cinnamon cupcakes that I baked the other day.

♥ ♥ ♥

Tags: , , , , ,

48 svar

 1. Johanna skriver:

  Hej hej! Jag tänkte bara mini cupcakes till min födelsedag! Har en minimuffins plåt, däremot passar inte 1 av mina 5 olika strl på formar jag har hemma! = frusrerande! Vad tror du om att baka direkt på plåten om man tex sprayar med lite veg olja innan?

  Mvh Johanna

 2. Anonym skriver:

  Behöver man muffinsplåt även till minimuffins? Vilken storlek är de på dina minimuffins?

 3. Aannnii skriver:

  hur gör man cupcakes glasyr?

 4. katherine skriver:

  Hej, jag undrar om jag kan få praktik hos dig, jag vill så gärna lära mig, jag älska att baka tårtor och bakelser fast har aldrigt provat med cupcakes. Jag är arbetssökande just nu och jag undrar om jag kunde komma och hjälpa till bara för den gladje att lära mig, dina cupcakes är helt underbara. Mvh Katherine

 5. hanna skriver:

  hej 😛 jätte fin fin blogg första gången jag läser:P
  super kul ide med en liten “skola”

 6. My skriver:

  Helt underbara cupcakes du gör! Jag har precis börjat öva på att göra cupcakes och jag har letat sönder mig på internet efter någon som faktiskt förklarar Hur man gör! 😛 Så tack så hemskt mycket för att du är villig att dela med dig! 🙂

  MVH My

 7. Brittmari skriver:

  Äpple och kanel, en sammansättning som alltid går hem och med den vackra dekorationen överträffar den det mesta!!!

 8. Sanna skriver:

  Tack snälla!

  Vilka imponerande cuppisar!
  De där prickiga formarna har jag köpt, de är ju så himla söta!

 9. Your designs are always so beautiful! I am very much looking forward to your advice regarding flowers and gumpaste. Please make sure to translate all the details in English! 🙂 I’m always looking for advice from the pros! 🙂

 10. fjortisensmorsa skriver:

  Vad härligt att hitta din blogg! Jag älskar att baka och dekorera, kul med tips&inspiration. Ska till NY snart, inser nu att jag kan shoppa bra “verktyg” där, kul!ha en bra dag!

 11. Alexandra skriver:

  ok hehe 🙂 behöver man form för en sån tårta.. vill göra en sån men för svårt antar jag så får gå till ett bageri hehe ^^

 12. Anonym skriver:

  woow, älskar din blogg!!!!

 13. Susanne skriver:

  Wow! Din blogg är som en dröm! Detta blir mitt nya häng-ställe. Räkna med att ha mig här dygnet runt! 🙂

 14. Natta skriver:

  godmorgon 🙂

 15. alice skriver:

  sv: Haha, jo. Denna hund som jag skriver om nu har vi bara lånat över en vecka. Annars brukar jag låna några bekantas hund som jag går ut med och så… Men om det inte hade varit så mycket arbete med en hund hade jag lugnt haft flera tusen!! 😀 Men vi kanske ska skaffa en hund nu, beroende på min låtsaspappas allergi. Jippie!

 16. Kalasgott skriver:

  Muuums! Vilken smarrig cupcake du har bakat! Så söt! Och vilken bra cupcakeskola du har gjort! Jättebra! 😀

 17. Sandra drömkaka skriver:

  Oh vad glad jag blir 🙂 Vi kunde ju byta mobilnummer?!
  Mitt nummer är 070-2930949, då måste vi ta & filura ut vart vi ska fika :)!
  Har du något favoritställe här?
  Jag är ju ganska ny här än så länge så du får välja hihi.

 18. Kryddburken skriver:

  Hej Åsa!
  Jag kikar in en sväng och önksar dig en himla trevlig helg!

 19. hanna skriver:

  jag har alltid undrat hur du gör dekorationerna, blommorna och så?

 20. Amani skriver:

  Vilket bra inlägg, utan en muffinsplåt går det nästan inte att baka förutom om man har silikonformar ja =) Dina nya formar från Lagerhaus är supersöta, måste försöka ta mig til sthlm om 2 veckor då jag fått min lön så att jag kan köpa några =)
  Ha en bra dag!

 21. sara skriver:

  Vad kul med lite tips… roliga formar är ju ett plus 🙂
  Ha en bra lördag…

 22. frida skriver:

  Formarna är ju kanongulliga- måste köpa med lite sådana hem. undrar över de där muffinsformarna som är så stora- brukar du använda dem, eller kör du alltid på “normalstora” cupcakes?

 23. alice skriver:

  sv: Japp, den prickiga är skitfin. Plus att jag på senaste tiden har blivit helt tokig i axelbandslösa klänningar, de är såå snygga!

 24. Caroline skriver:

  Så kul att du visade hur man gör. bra tips. Din Cupcake blev jättefin dessutom. Ha det så bra!

 25. Skogshuset skriver:

  Å, va bra cupcakeskola detta va:-) Nu är det bara att sätta igång och öva så kanske man blir HÄLFTEN så bra som du!!! Saknar Lagerhouse, det finns inte här i Karlskrona. Shoppade jämt där när vi bodde i la Stockholmia:-)

 26. Sara Johanna skriver:

  Ja, visst fanns det mycket gott och blandet på borgeby kryddgård, inte bara strössel. Jag köpte mig lite karamellfärg därifrån, kan vara kul att ha till frostingen på cupecakes. Finns som sagt i olika färger. Färger som man vanligtvis inte brukar hitta i vanliga butiker. Blå, brun, lila, orange, svart.

  Ja denna muffinsplåt är verkligen ett gott verktyg i köket 🙂

 27. sofia skriver:

  Ja, det är underbart med såna dagar!
  Nu är det ju äntligen helg! Ska det hittas på ngt kul? 🙂
  Kram

 28. Sofi skriver:

  Hejsan!
  Jag har funderingar kring cupcakes.
  Själva kakan/muffinsen kan man ju frysa och ta fram när det ska bjudas, men hur är det med frostingen?
  Kan man frysa den?
  Ska man i så fall frysa den för sig och tina den innan spritsning?

  Mvh Sofi

 29. alice skriver:

  sv: Haha, jo! De flesta har nog en andra mage som bara är gjord för cupcakes!! Hihi… 🙂

  Nu är klänningarna uppe på min blogg så ta en titt in! 😀

 30. I Nadjas kök skriver:

  Fantastiskt, mycket intressant skrivet, både detta inlägg och de tidigare. Du är ju så toppenduktig på cupcakes. Visst är det kul med lite annorlunda muffinsformar, precis som de prickiga du har hittat på Lagerhaus. Jättekul jämfört med de klassiska.

  Ha en mycket fin helg,
  Nadja

 31. popsan skriver:

  Glömde skriva trevlig helg och tack…P

 32. popsan skriver:

  När du har tid kan du inte lägga ut recept på själva muffinsen… Jag har svårt att få till den. Chokladmuffins har jag hittat men vanlig vaniljmuffins kan jag inte få till.

  Du borde öppna en liten cupcakes butik… lovar att det skulle bli en succe..dina cupcakes ser otroligt proffisionella super goda ut…

 33. Lena skriver:

  Smaskigt! 😛
  Tack för att du lär oss att göra cupcakes! Jag tycker de är så vackra. Som konstverk. Så fina så att man nästan inte vill äta upp dem.

  Ska försöka komma igång och inhandla verktygen och sen göra mig ett försök till att baka cupcakes.

  Ha nu en jättehärlig helg! 🙂

 34. Pillan/Pernilla skriver:

  Ååhhh!! prickiga formar!! måste ha!! så söta! och du är som vanligt urgullig och delar med dig av dina tips! hittade ett “startkit” med tyllar mm på Ikea (!) men är väldigt osäker på om storlekarna är rätt, de så lite mindre ut, men värt att testa. Avvaktar med spänning ditt inlägg om blommorna så jag vet vad jag skall beställa 😉 Kram ♥

 35. Jättefina formar… Synd att inte Lagerhaus finns i Finland… Jag beställde Wiltons likadana rosa-vitprickiga häromdan men jag antar att dom är aningen billigare på Lagerhaus!

  Supersöt cupcake och helt i min smak, skamässigt oxå! 🙂

 36. NorbergsBlogg skriver:

  Jätte bra tips. Jag blir alltid på gott humör av alla dina fina cupcake. Nu håller jag tummarna för att mina cupcake blir lika fina som dina imorgon

  Jag var på en av Göteborgs finare resturanger för ett tag sen 28+ och åt. Så bilden är tagen där. Men tyckte den var fin och passade min blogg.

 37. Cutecake skriver:

  Super, kul att veta vad du använder för verktyg till dina små underverk!
  Ha en superdag! Hälsningar Cutecake

 38. Leila bakar... skriver:

  Hejsvejs! Bra inlägg, var inte på wiltons hemsida igår och läste en maaasssa om cupcakes. Ska troligtvis göra cupcakes i helgen som jag ska ta med till en vän. Hur fraktar man enklast cupcakes så de inte förstörs?? =)

  Din blogg är så underbar, ska länka till den på min första sida, jag brukar inte gilla göra det, ser så rörigt ut med långa länklistor men ALLA borde surfa in på din blogg nångång då och då. Man blir lycklig av det, så jag sprider den gärna till allt och alla! Fortsätt med det underbart bra jobb du gör!
  //Leila

 39. Gurkiss skriver:

  KUL att se vad du använder 🙂

  kram gurkiss

 40. catrin skriver:

  ååå vad kul man måste ju fråga så man inte trampar någon på tårna…..
  tusen tack!!

 41. Therese skriver:

  En sån där fin och läcker cupcake vill man ju knappt sätta tänderna i å bara förstöra!
  Är du säker på att dina fikagäster inte smugglar ner dom i väskan, och tar hem dom som prydnad 🙂

  Ha det så bra!

 42. Jen skriver:

  Super fin blomma!
  Jag bara älskar bakformar!

 43. natta skriver:

  jaså 🙂 lyx!
  synd att du inte “kan” visa dem i bloggen då den handlar om bakning..

 44. Helena skriver:

  Oj, vad duktig du är!!! Ska baka cupcakes till lillens dop men dom kommer inte alls bli lika fina. Lagerhaus muffinsformar ska jag genast köpa! Kram Helena

 45. alice skriver:

  Hur orkar du äta alla cupcakes du gör?

 46. Danielle skriver:

  Ah, så söta! Får kila ner till Lagerhouse och skaffa mig ett par egna tror jag 🙂

 47. nina skriver:

  MEN så fina formar. Å jag ska till Lagerhaus i Växjö om 2 veckor JIPPI!!! (Bor ju på Gotland å LH finns inte här TYVÄRR)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *